Uimitoarea călătorie a cămășilor în lumea stilului

O cămașă nu este niciodată doar o simplă cămașă. Este o piesă vestimentară care trebuie purtată fără nicio “cută” de îndoială, pentru că este un articol self-sufficient și aristocratic prin ea însăşi. Cu o zestre de nu mai puțin de 3 milenii în spate. Și totuși cum a ajuns cămașa cea mai importantă și totodată obişnuită piesă vestimentară?

A trecut proba timpului și a stilului. Descoperită prima oară în Egipt, cu mâneci plisate şi guler din franjuri, cămășa era lenjeria de noapte a bărbaților: de la 1300, când arta şi literatura îi înfăţișează pe oameni diferiți și cu tăieturi diverse, până pe la 1860, în vremea Republicii Italiene.

DE LA CĂMAȘA PERSONALĂ LA CĂMAȘA “MAI PERSONALĂ”: LA COMANDĂ

Dintr-o haină de noapte cămașa “evadează” direct în stradă. De-a lungul timpului italienii au păstrat un renume în producţia de cămăşi: pentru nunta Lucietei Gradenigo (o nobilă dintr-o familie de patricieni venețieni) croitorii au confecţionat o cămaşă ţesută cu fir de aur. Să fi fost aceasta prima cămașă la comandă? S-ar putea spune că era doar începutul.

În anii 1500 gulerul este detaliul-vedetă: cel plat era model franţuzesc, gulerul cu volane era italian, iar cel scrobit, spaniol.

La sfârșitul anilor 1790 britanicul George Bryan Brummel introduce eşarfele legate sub gulerele cămăşilor, iar tot în aceea perioadă apar în lume și primii nasturi, din motive practice. Astfel, George “Beau”, alături de regele George al IV-lea al Angliei sunt cei care au pus costumul și cravata pe harta modei. Între timp notăm și prima apariţie publică a unei cămăşi albe feminine, a reginei Maria Antoaneta.

În sec XIX, odată cu reapariţia cravatei – văzută în sec. al XVII-lea la soldaţi şi gentilomi pentru a cădea apoi în uitare – reverul cămăşii devine un simplu guler, în jurul căruia se înfăşura cravata. De la “protagonista” absolută a ţinutei, cămaşa trece în sec. al XIX-lea la “fantoma” ascunsă sub vestă (acum închisă până la gât). Asta chiar când inventarea maşinii de cusut (1846) îi putea multiplica răspândirea.

Sper că această scurtă lectură a fost plăcută ????

Pentru a afla mai multe despre “Cămăşă” și a sa evoluţie până astăzi  rămâi cu noi ????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *