Cămașă: “Bespoke”, “Custom”, “Made-to-Measure”

CLASICA WHITE SHIRT

Cămașa își recâștigă imaginea și culoarea: la sfârșitul secolului XIX gulerul alb devine însemnul averii şi al statutului social, chiar dacă din plastic şi detaşabil, pentru a da impresia de curăţenie continuă. Nu întâmplător, sporturi de origine elitistă, cum ar fi tenisul sau golful cereau un echipament imaculat.

Abia în 1880, odată cu naşterea ținutei din două piese (haină și fustă lungă) cămăşile ies și mai tare la lumină. Sunt plisate, brodate şi cu guler înalt, până la bărbie.

EPOCA DE AUR A CROITORIEI
La mijlocul sec. XIX omul bine îmbrăcat își făcea costumele la croitor, iar oamenii obișnuiți purtau cămăși făcute în casă. A fost și momentul în care cămașa începea să fie făcută pe forma corpului, gulerul dispărea, iar materialele prindeau culoare.

La sfârșitul Primului Război Mondial cămașa trecea printr-o altă mare transformare: avea nasturi pe toată partea din față, iar în anii ’30 moda cămășilor cu guler fix a revenit pentru totdeauna. Douăzeci de ani mai târziu cămașa de nylon și mânecile lungi au apărut, și mai apoi buzunarul de la piept.

Chiar și în Interbelicul românesc oamenii din „lumea bună” îşi comandau cămăşi albe la croitor sau le cumpărau „de-a gata” de la magazinele de modă. La manşetă, acestea se încheiau cu butoni (de aur sau de argint), iar cravata cu picăţ­ele se prindea cu ace încrustate cu pietre pre­ţioase. Unii bărbaţi extravaganţi purtau cămăşi colorate, haine în carouri și chiar încălțăminte colorată.

Între timp, în lume cămașa feminină începea să fie și mai cambrată pe corp: în anii ’50 Marilyn Monroe pornea curentul cămășilor accesorizate cu centuri late, pentru ca anii ’60-’70 să aducă ceva cu totul și cu totul nou: imprimeurile. În anii ’80 nu mai rămăsese nicio cămașă fără umeri voluminoși, însă din ’90 cămașa a început să-și reia croiala clasică.

CĂMĂȘILE MODERNE

După Război, casa de modă italiană Brioni a fost cea care s-a apropiat foarte mult de ideea de cămăși pe care o știm azi: mai cambrate, cu talie înaltă și umeri drepți, așa numitul Power Look. Acest stil a fost popularizat mai departe de personajul lui Federico Fellini din “La Dolce Vita” (1960). Pe cealaltă parte a continentului actori americani precum Humphrey Bogart aduceau și ei pe ecrane moda clasică.

Mai mult decât atât, Brioni a fost și cel care a lansat costumele “made to measure” și colecțiile “ready to wear” pentru bărbați care au defilat pentru prima dată pe catwalk.

CUVINTE PRETENȚIOASE PENTRU CLASICA CĂMAȘĂ: “BESPOKE”, “CUSTOM”, “MADE-TO-MEASURE

Azi cămășile la comandă au ajuns și mai departe în viitorul stilului: cămăși făcute după tipare, predefinite, ajustate ulterior după mărimile clientului. Deși în domeniu există și conceptul de „made from scratch”, fără aceste pattern-rui hainele par amatoricești sau făcute “în casă”.

Conceptul a evoluat și mai departe sub numele de Made-to-measure, făcut pe măsurile clientului, după linia corpului lui, dar păstrând și linia tiparului. Totuși în acest caz croitorul se poate abate ușor de la tiparul predefinit, pentru a obține stilul dorit. De obicei, hainele made-to-measure sunt produse fără prea multe ajustări: sunt aproape gata de când clientul a dat comanda. Totuși, mici ajustări se mai pot face spre finalul comenzii.

În cazul în care o piesă este mai greu de “potrivit” unui client atunci sistemul “made-to-measure” are nevoie de și mai multe probe intermediare, ceea ce se numește “custom”.

“Bespoke” a dus mai departe tehnica made-to-measure: piese cusute după un stil “al casei”, cu materiale mai pline și tipare create original, cu grijă. În cazul hainelor “bespoke” nu sunt necesare prea multe probe, contrar opiniei generale – aceea că mai multe “încercări” îți asigură că piesa vestimentară îți va veni de minune.

Atelier by Valentino Groza face cămăși bespoke,  “on the premises”: croitorul care îți ia măsura este și cel care îți va face ajustările. Asta după ce stabiliți împreună materialul și detaliile. Garanție de bon ton 100%, doar e făcută după tine, nu?

Pentru că o cămașă Atelier by Valentino Groza nu este niciodată doar o simplă cămașă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *